annemiekejanszen.reismee.nl

Franz Josef Glacier

Op 18 november hebben we de full day hike gedaan op de Franz Josef Gletsjer. Dit was echt geweldig!

De gletsjer is op het hoogste punt 2700 m en wij liepen van 215 m naar 615 m over de gletsjer. Dus een beklimming van 400 m dat lijkt natuurlijk niets, maar ik kan je verzekeren dat het niet makkelijk was, misschien wel als je een topsporter bent....

De gletsjer was op het moment weer kleiner aan het worden nadat deze een paar jaar geleden aan het groeien was. Dit is dus heel wisselend, maar zo'n 100 jaar geleden was de gletsjer een stuk groter. Voor dat we echt aan de wandeling begonnen kregen we namelijk wat uitleg van de gids, wat erg intresant was. We stonden dus nog voor de gletsjer en daar kon je op de rotswanden ook zien tothoe hoog de gletsjer ooit was. Wat ook een heel bijzonder feit is, is dat de Franz Josef gletsjer 1 van 3 gletsjes in de wereld is die bij een regenwoud ligt dit is dus erg uniek, 1 van de andere ligt iets verder op en is de Fox gletsjer en de derde ligt in Zuid Amerika.

Het eerste stuk wat we liepen was nog op de 'gewone' grond voor ongeveer30 minuten en daarna moesten we onze grampons(spikes) aan onze schoenen bindenom het ijs op de te gaan. En daar gingen we over het ijs... Wat een ervaring zeg,gelukkighakte de gids trapjes voor ons uit het ijs zodat we redelijk normaal konden lopen. Maar er waren ook stukken waar je omhoog moest klimmen aan een touw of tussen een spleetin het ijs door moest lopen.

Op een gegeven moment gingen we door zo'n ijsspleet heen waar je, je voeten nietlangs elkaar kon zetten zo smal. dit noemen ze een crevasse.Je liep hier ook naar beneden over de losse ijsstukken, dus je kunt je al voorstellen dat dit erg moeilijk lopen was. En jawel hoor daargleed ik uit...en zat vast tussen de twee ijswanden. Twee gidsen moesten mij er vervolgens uit halen door een touw rond mijn borstkas te knopen en 1 trok me aan het touw omhoog en de ander duwde me omhoog en daar stond ik weer, wat een avontuur.Ik kan je verzekeren dat het erg koud wastussen twee ijswanden in... Dit was een incident, toen we terugkwamen moesten ik nog een verklaring tekenen dat ik geen medische aandacht nodig had gehad. Spannend hoor.

Hiernaeven wat eten en door naarons eindpunt. Net voor het eind kwamen we nog door een ijsgrot dat zag er prachtig uit! Een gat inde gletsjer waar je doorheen kon lopen waar het water naar beneden droop en het was helemaal ijsblauw.

Vanaf het eindpunt had je een geweldig uitzicht over de gletsjer en de route die je afgelegd had ikvond het wel een hele prestatie!

Het ijs ziet er trouwens heel afwisselend uit het is niet 1 grote witte klont, maar het is op sommige plaatsen blauw en andere trasparant en je ziet stroompjes waterlopen op enonder het ijs echt heel bijzonder.

Hierna helemaal terug naar onder wat aanzienlijk sneller ging dan naar boven. Beneden aangekomen kon jenog even heelmooi bekijken wat je net afgelegd had. Echt geweldig!

Teruggekomen in hethostelkonden wein een spa en daar hebben wedankbaar gebruik van gemaakt!

Groetjes!

toos Steeghs

Ha Annemieke,
Gelukkig voor jou dat ze je los konden trekken, stel je anders voor. Maar wel leuk weer om over jullie avonturen te kunnen lezen.
Veel plezier de laatste daagjes in Nieuwe-Zeeland en een goede terugreis.
Groetjes uit Oeldere,
Jan en Toos Steeghs.